Cornish rex och Sphynx

Både Cornish rex och Sphynx är sociala, tillgivna  raser som kräver mycket social stimulans. Jag rekommenderar att man har minst två katter för att de ska få den stimulans som krävs. Eftersom båda raserna har lite eller ingen päls ska de vara innekatter - är det varmt ute kan de med fördel läras att gå ute i koppel. Glöm dock inte solskydd på din sphynx eftersom den kan bränna sig i solen! 

Med avsaknad (eller lite) päls kommer också en högre ämnesomsättning; jag rekommenderar därför att båda raserna alltid ska ha fri tillgång till ett bra, näringsrikt foder.  

Huruvida cornish rex eller/och sphynx är mer allergivänliga än andra raser kan du läsa om här; Allergi

Foto: Mikaela Eriksson
Foto: Mikaela Eriksson

Cornish Rex

Cornish rexen´s främsta kännetecken är dess tunna, lockiga päls. Cornish saknar täckhår och det är därför de fäller inget alls eller mycket sparsamt. Detta gör att det inte krävs mycket pälsvård.

Cornish rex har ett medellångt och kilformat huvud med strama rena linjer och tydligt markerad haka. I profil ska synas en rak linje från pannans mitt och ner till nosspegeln. Ögonen är medelstora, ovala och lätt snedställda med strama linjer och vaken blick. Öronen är påfallande stora, breda vid basen och högt placerade. När katten lystrar är öronen näst intill parallellt ställda.


Den är högbent med slank, fast och muskulös kropp. Benen är slanka och raka, tassarna små och ovala och svansen lång och smal. Helhetsintrycket är både elegant och kraftfullt och katten påminner svagt om en vinthund.

Läs mer om Cornish rexen på SVERAKS hemsida: https://www.sverak.se/kattraser/cornish-rex/

Foto: Lucia Kangur-Röed
Foto: Lucia Kangur-Röed

Sphynx

Det finns  idag tre olika raser av sphynx som är godkända inom Sverak; kanadensisk sphynx, don sphynx och Peterbald. Den vanligaste varianten i Sverige är kanadensisk sphynx och det är också den som Högni´s katteri föder upp. Skillnaden mellan de olika raserna är framförallt ursprung och utseende.

Sphynxen har ingen eller lite päls och kräver därför ingen pälsvård. Däremot krävs det regelbunden hudvård och bad jämfört med andra katter just för att sphynxen saknar päls.

Sphynxen är en liten till medelstor katt med långsträckt kropp med muskulösa bakben. Tassarna är ovala med stora långa tår och trampdynorna är betydligt tjockare än på andra raser (det ser nästan ut som om de har "luftkuddar" under tassarna). Svansen är lång och avsmalnande.

Huvudet är litet och kilformat med markerade morrhårskuddar, höga markerade kindben, stora, breda, ovala och snett placerade ögon och mycket stora öron.

Läs mer om Sphynxen på SVERAKS hemsida: https://www.sverak.se/kattraser/sphynx/